Yabancılar İçin Türkiye’de Sağlık Sistemi
Türkiye’de bulunan yabancılar için sağlık hizmetleri oldukça geniş kapsamlı ancak karmaşık bir yapıya sahiptir. Türkiye’de genel sağlık sigortalısı veya özel sağlık sigortalısı olan yabancılar, sigortalarının kapsamına göre sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler. Sigortalı değillerse, sağlık hizmetlerinden ücretli olarak yararlanabilirler.
Sağlık hizmetlerinden etkin yararlanabilmek için öncelikle İl Göç İdaresi Müdürlüklerine kayıt olunması gerekmektedir ve Türkiye’deki statülerine bağlı olarak sağlık hizmetlerinin hangi kapsamda verildiğini bilmeleri gerekmektedir. Türk sağlık sistemi; acil sağlık hizmetleri, birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık merkezlerinden oluşmaktadır.
Türkiye’de Sağlık Sistemi Basamakları
Türkiye’de sağlık sistemi ihtiyaç duyulan hizmetin karmaşıklığına bağlı olarak değişen bir basamak sistemine sahiptir. Bu sisteme göre “basit” sağlık hizmetleri aile ve toplum sağlığı merkezleri gibi genellikle uzmanlaşmamış pratisyen hekimlerin ya da aile hekimlerinin hizmet verdiği merkezlerde verilmektedir. Talep edilen sağlık hizmetlerine az önce bahsettiğimiz 1.basamak sağlık kuruluşları cevap veremezlerse konusunda daha uzman 2.derece sağlık kuruluşlarına, 2.derece sağlık kurumları da yetersiz kalırsa 3.derece sağlık kurumlarına başvurulması gerekmektedir. Bu derecelendirmenin dışında bir de acil hizmetlerin sunulduğu merkezler vardır.
Türkiye’deki Sağlık Sistemi Basamakları Aşağıdaki Gibidir:
Acil Sağlık Hizmetleri
Acil sağlık hizmetleri, kaza, yaralanma veya ani sağlık problemleri gibi acil durumlarda kişilere verilen sağlık hizmetlerini kapsar. Türkiye’deki acil sağlık hizmetleri, ambulans hizmetleri ve hastane acil servisleri olmak üzere iki temel kısımda sunulmaktadır.
1.Basamak Sağlık Hizmetleri
Birinci basamak sağlık hizmetleri, aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezleri, göçmen sağlığı ve gönüllü sağlık merkezleri gibi kurumlarda sunulmaktadır. Bu kurumlarda genel olarak ayakta tanı ve tedavi, bağışıklama (aşılama) hizmetleri, bulaşıcı hastalık ve salgın ile mücadele hizmetleri, kadın ve üreme sağlığı hizmetleri, bebek, çocuk ve ergen sağlığı hizmetleri verilmektedir. Göçmen Sağlığı Merkezleri, geçici koruma altına alınan Suriyelilerin yoğun olarak bulunduğu yerlerde oluşturulmaktadır ve bu merkezlerden yalnızca geçici koruma kapsamındaki Suriyeliler faydalanmaktadır.
2.Basamak Sağlık Hizmetleri
İkinci basamak sağlık hizmetleri, eğitim ve araştırma hastaneleri dışındaki devlet hastaneleri, özel hastaneler, tıp merkezleri ve ağız ve diş sağlığı merkezlerinde sunulmaktadır. Bu kurumlarda, birinci basamak sağlık hizmetlerinin dışında tanı, teşhis ve tedavi hizmetleri de sunulmaktadır.
3.Basamak Sağlık Hizmetleri
Üçüncü basamak sağlık hizmetleri ise, Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri, dal hastaneleri ve üniversite hastanelerini kapsamaktadır. Bu sağlık kuruluşlarında, acil sağlık hizmetlerinin yanı sıra ayakta tanı ve tedavi hizmetleri, yataklı tedavi hizmetleri, cerrahi işlemler (ameliyat vb.), ruh sağlığı hizmetleri, ağız ve diş sağlığı hizmetleri verilmektedir.
Türkiye’de Sağlık Sigortası Sistemi
Türkiye’de yaşayan yabancılar için sağlık hizmetleri geniş bir yelpazede sunulmaktadır. Sağlık hizmetlerinden etkin yararlanmak için öncelikle sigorta yaptırmak faydalı olacaktır. Türkiye’de iki tür sağlık sigortası mevcuttur: özel sağlık sigortası ve genel sağlık sigortası.
Özel sağlık sigortası, birçok sigorta şirketi tarafından sunulan farklı kapsamlarda ve ücretlerde belirlenmektedir. Sigorta poliçenizin kapsamına göre özel sağlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Sigorta acenteleriyle görüşerek size en uygun sigortayı seçebilirsiniz.
Genel sağlık sigortası ise kamu otoritesi tarafından yapılan sigortadır. Türkiye’de bir yıl ikamet etme şartı aranır. Ancak, Türkiye’de öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler üç ay içinde talepte bulunarak genel sağlık sigortası yaptırabilirler.
Genel sağlık sigortası yaptırmak için sosyal güvenlik il müdürlüklerine başvurabilirsiniz. Başvuru için gerekli belgeler arasında ikamet izni belgesi, ilgili yabancı ülke sosyal güvenlik kurumundan veya çalışma ataşeliğinden alınan genel sağlık sigortası uygulaması bakımından sosyal güvenlik durumlarını gösteren yazının aslı veya fotokopisi ve taahhütname (talep) formu yer almaktadır.
Ancak, uluslararası koruma başvuru ve statüsü sahibi yabancılar, geçici korunan Suriyeliler ve vatansız olarak tanınan kişiler genel sağlık sigortası sistemine kaydedilir ve primleri devlet tarafından ödenir.
Türkiye’deki Yabancılar İçin Sigorta Seçenekleri
1-Türkiyedeki Yabancılar İçin Özel Sağlık Sigortası
Öncelikle Türkiye’de belirli bir sürenin üzerinde kalmak isteyen yabancılar şayet çalışma izinleri ve buna bağlı olarak genel sağlık sigortaları yoksa, ikamet izni almak için zorunlu bir şekilde yabancı sağlık sigortası diğer adı ile ikamet izin sigortası yaptırmak zorundadırlar. Bu sigortaların kapsamına göre, yabancılar hastanede yatarak tedavi görebilir, acil durumlarda tıbbi yardım alabilir ve polikliniklerde muayene olabilirler. Yabancılar, sigorta acenteleri ile görüşerek kendilerine en uygun özel sağlık sigortasını seçebilirler.
Buna ilave olarak genel sağlık sigortası kapsamına girmeyi hak eden yabancılar da daha kaliteli sağlık hizmeti alabilmek için ayrıca özel sağlık sigortası yaptırabilirler.
2-Türkiyedeki Yabancılar İçin Genel Sağlık Sigortası
Diğer taraftan şayet gerekli şartları karşılıyorlarsa Türkiye’de yaşayan yabancılar, Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemi sayesinde sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler. GSS’ye dahil olanlar, kendileri, eşleri ve 18 yaşını doldurmamış çocukları sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler. Lise veya dengi öğrenim, aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde meslekî eğitim gören 20 yaşını doldurmamış çocuklar, yükseköğrenim gören 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocuklar, malûl olduğu tespit edilen evli olmayan çocuklar ve geçimini sağladığınız anne ve babanız da GSS kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.
GSS, kişinin ikamet izninin sona ermesi, yabancı bir ülkede sigortalı olması, başka bir kapsamda genel sağlık sigortalısı sayılması, ölüm ve gaiplik gibi nedenlerle sonlandırılabilir. Yurt dışında GSS kapsamında olan kişilerin sigortaları Türkiye’de geçerli değildir ancak 28 ülke ile imzalanan ikili sosyal güvenlik anlaşmaları sayesinde bu kişilerin sigortaları Türkiye’de de geçerli olabilir.
Ancak farklı statülerde bulunan yabancılar farklı şartlarda sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler. Bu nedenle, yabancılar hangi statüye sahip olduklarını ve hangi şartlarda sağlık hizmetlerinden yararlanabileceklerini öğrenmek için ilgili kurumlara başvurmalıdırlar.
Türkiye’deki Yabancılar İçin Muayene ve Tedavi Sonrası İlaç Temini ve Kullanımı
Türkiye’de sağlık sistemi kapsamında yabancılar da dahil olmak üzere, birçok ilaç, ücretini karşılamak koşulu ile reçetesiz olarak temin edilebilmektedir. Ancak bazı ilaçlar, özellikle antibiyotikler gibi, sadece reçete ile alınabilirler. Ayrıca ilaç bedelinin sosyal güvenlik kurumunca karşılanabilmesi için de ilacın Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamındaki bir sağlık kurumu ve doktor tarafından reçete edilmesi gerekir. İlaçların kullanımı ile ilgili bilgiler, ilacın üzerindeki etiketlerde ve talimatlarında belirtilir. Bu bilgilerin dikkatlice okunması ve anlaşılmaması durumunda doktora veya eczacıya danışılması önemlidir.
İlaçlar doktorun önerdiği süre boyunca düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. İlacın kullanımı yarıda kesilmemeli ve doz değişikliği yapmadan önce doktorla mutlaka konuşulmalıdır. Ayrıca, ilaçların nasıl, hangi dozda, ne sıklıkta ve ne kadar süreyle kullanılacağı da dikkatlice takip edilmelidir.
Eczaneler, Türkiye’de ilaçların temin edilebileceği yerlerdir ve nöbetçi eczaneler gece saatlerinde de hizmet vermektedir. Nöbetçi eczanelerin adres ve telefon bilgileri, yerel gazetelerde ve internet sitelerinde yayınlanmaktadır. Yabancılar da dahil olmak üzere, herkes reçeteli ilaçlarını eczanelerden temin edebilir ve ilaç kullanımı konusunda gerekli bilgileri eczacıdan alabilirler.
Sonuç ve Değerlendirme
Biz Insure Assist olarak, 30 yıla varan tecrübemiz ve bilgi birikimimizle. Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu misafirlerimizin tüm sigortacılık gereksinimlerini ihtiyaçlarına uygun ve en ekonomik şekilde karşılamak için buradayız.
Yabancı sağlık sigortası başta olmak üzere, yabancı uyruklu misafirlerimizin yasal olarak yapmaları zorunlu tüm sigortalar veya yaptıkları takdirde yaşam kalitelerini artıracak tüm sigortacılık ürün ve hizmetlerinde web sitemiz üzerindeki iletişim kanallarından ücretsiz danışmanlık hizmeti ve fiyat teklifi vermekteyiz.
Yabancı uyruklular için sigortacılık hizmetleri ile ilgili her türlü bilgi ve fiyat teklifi için çekinmeden bize ulaşın!
Insure Assist; Just For Foreigner, All About Insurance!